שלום רב,
לפניכם גיליון של "פלטפורמה" המוגש במבנה ובמראה מחודשים, מתוך רצון לדבר את החינוך המוזיאלי במקום להציג שיח המדבר על חינוך מוזיאלי. באופן זה אנו מבקשים להנכיח את החינוך המוזיאלי ואת החינוך לאמנות באופן חווייתי עד כמה שניתן.
גיליון זה, הקרוי "התפרקות הזיכרון", עוסק בזיכרון בתפיסתו העכשווית, כמבנה סובייקטיבי ולא יציב – זיכרון המתפרק בקצבי הזמן המהירים של תקופתנו וביחס המורכב אל העבר האישי והקולקטיבי. הגישה אל ההיסטוריה והזיכרונות מלווה בהתמודדות עם טראומות ובכתיבה מחדש של תכנים וחוויות מן העבר, ואף משלבת שכחה ובדיה. חודשים אלו רצופים בחגים ובמועדי זיכרון משמעותיים – מחג הפסח הדורש מאתנו לספר מחדש אותו זיכרון עתיק ועד ימי הזיכרון הממלכתיים, שבהם אנו משמשים עדים ומטעינים את חוויית הזיכרון ברגש חזק. התכנים החזותיים והטקסטואליים המוצגים בגיליון זה מזמינים בדיקה מחודשת של הזיכרון, ומנגד של השכחה, בהתייחס לאופנים שבהם ניתן לבחון אותם במרחב החינוכי, האמנותי והמוזיאלי.
הדר סייפן מציגה סדרת תצלומים העוסקת בזיכרון במרחב דרך חללי מקלטים בצפון הארץ ובשחזור או בבנייה מחדש של זיכרונות אלו. מיכל בלנקט גנור בודקת את השימור והרסטורציה במרחב המוזיאלי, כפעולות הקובעות ומקבעות את הזיכרון העתידי של האובייקט.
עבודתו של האמן זאב אנגלמאיר מדגימה את הגבול בין זיכרון ציבורי לבין שכחה אינדיווידואלית בהתייחסות ליצירת אמנות קאנונית. דוד שפרבר מציג את עבודתה של האמנית הלן אילון, המנכיחה את היעדר הזיכרון, ולמעשה את השכחה הממוסדת, של המורשת הנשית בשיח היהודי הפטריארכאלי. פריד אבו שקרה מציג את עבודותיו של האמן עיסאם דראושה – דיוקנאות המשלבים תיאור ריאליסטי-תיעודי עם שימוש בפעולות מחיקה ובשכבות גרפיטי המעלימות מרכיבים בדמויות.
אלי ברודרמן עוסק בזיכרון המשתנה של אירועים טראומתיים ובארכיב כפעולה וכמבנה המאפשר התמודדות עם העבר, אך גם בהיותו שרירותי ומתוּוך, למרות הילת האותנטית ההיסטורית האופפת אותו. פרויקט סאונד מיוחד של רותם זוטא ואיציק גיל מפרק ומרכיב מחדש את חוויית הזיכרון וההתייחדות עם זכר קרבנות השואה דרך פסקול משולב באנדרטה מוכרת. ליהיא ספיר מציעה לבחון עם בני נוער את חובת הזיכרון של השואה ומלחמות ישראל דרך גישות שונות בחברה הישראלית. היא מבקשת לחקור את האופנים שבהם הסמלים והדימויים המוכרים של הזיכרון עוברים מניפולציה באמנות הישראלית העכשווית כבסיס לפעולת יצירה.
קריאה נעימה,
מערכת "פלטפורמה"